Drewniane wałki
Wyroby z drewna są świetnym pomysłem na wystrój i praktyczne wyposażenie kuchni. Wśród wielu interesujących produktów warto poświęcić nieco uwagi wałkom. Specjalny kawałek drewna do wyrabiania potraw z mąki jest kuchennym klasykiem, który powinien znajdować się w każdej kuchni. W niniejszym wpisie podpowiadamy, czym się kierować przy wyborze drewnianego wałka.
Wyroby z drewna są świetnym pomysłem na wystrój i praktyczne wyposażenie kuchni. Wśród wielu interesujących produktów warto poświęcić nieco uwagi wałkom. Specjalny kawałek drewna do wyrabiania potraw z mąki jest kuchennym klasykiem, który powinien znajdować się w każdej kuchni. W niniejszym wpisie podpowiadamy, czym się kierować przy wyborze drewnianego wałka.
1. Rozmiar
Praktyczne akcesoria kuchenne muszą odpowiadać na Twoje potrzeby, ale i możliwości przestrzenne. W czasach, kiedy tak często rezygnujemy z osobnych pomieszczeń kuchennych na rzecz aneksów czy designerskich wysp, trudno o dodatkowe miejsce na liczne dodatki. Chyba że posiadamy specjalną szafkę lub miejsce w piwnicy albo na strychu, gdzie przechowujemy większe garnki, rzadziej używane urządzenia czy właśnie drewniane wałki . W zależności od tego, jaką przestrzenią dysponujesz, masz do wyboru mniejsze lub większe drewniane wałki.
2. Gatunek drewna
Wałki drewniane muszą być wykonane z wysokiej jakości materiału. Tradycyjnie sięgało się chociażby po drewno lipowe, ale dziś czyni się to zdecydowanie rzadziej. Różni producenci decydują się współcześnie na buk, jesion, orzech, klon czy topolę, ponieważ liczy się twardość, brak wyrazistego aromatu, a także antybakteryjne działanie.
Chcąc się cieszyć właściwościami kupionego drewnianego wałka, warto odpowiednio zaimpregnować naturalny materiał, najlepiej tuż po zakupie. Aby uniknąć niekorzystnego nasiąkania wodą, należy zastosować w tym celu olej. Tak, wystarczy nawet zwykły, kuchenny olej lniany lub słonecznikowy. Ważne, żeby dokładnie pokryć całą powierzchnię drewna i odstawić do wysuszenia. Jeżeli będziesz powtarzać tę czynność, usuniesz drobne rysy oraz ochronisz drewno przed rozwojem i szkodliwym działaniem wilgoci.
A co z czyszczeniem? W końcu wyrabianie ciasta czy serwowanie posiłków powoduje zabrudzenia na wałku. Oczywiście należy myć ją wyłącznie ręcznie, za pomocą wody i niewielkiego dodatku detergentu. Gospodynie domowe polecają sprawdzone metody sterylizacji, jak nacieranie mieszanką wody i octu w jednolitej proporcji. Unikaj natomiast silnych środków chemicznych, które mogą pozostać w drewnie, a następnie przedostać się do ciasta. Mało apetyczna perspektywa.
3. Przeznaczenie
Zanim otworzysz stronę WWW prowadzoną przez dowolny sklep internetowy sprzedający wyroby z drewna, zastanów się, do czego tak naprawdę potrzebujesz drewniany wałek. Czy lepisz samodzielnie pierogi, wyrabiasz drożdżowe ciasta? A może chcesz w oryginalny sposób serwować pizzę lub inne dania? To kluczowa sprawa podczas podejmowania decyzji, ponieważ musisz zdecydować się na konkretny rozmiar, a także miejsce do przechowywania.
Pamiętaj, że może on pełnić rolę czysto ozdobną, a także i praktyczną, na której najczęściej się skupiamy. Jeśli zależy Ci na aspektach wizualnych, warto pomyśleć nad użyciem technik handmade, takich jak decoupage, które pozwalają ozdobić dowolny kawałek drewna za pomocą chusteczki, serwetki, a nawet komputerowego wydruku.
Jedno jest pewne: drewniane wałki były, są i będą jednym z ciekawszych elementów wyposażenia kuchni. Każda gospodyni domowa, która często przygotowuje posiłki opierające się o mąkę, powinna dysponować porządnym, drewnianym wałkiem. Zamawiając go przez Internet, zaoszczędzisz i kupisz także inne drewniane akcesoria kuchenne.