Przechowywanie chleba i pieczywa?
Dla większości z nas chleb to absolutna podstawa żywieniowa – stały element spożywczy, dobro, po które sięgamy codzienne. Dlatego warto przemyśleć następującą kwestię: jak przechowywać pieczywo, żeby na dłużej zachowało swoje właściwości? Chlebaki drewniane to jedna z możliwości.
Dla większości z nas chleb to absolutna podstawa żywieniowa – stały element spożywczy, dobro, po które sięgamy codzienne. Dlatego warto przemyśleć następującą kwestię: jak przechowywać pieczywo, żeby na dłużej zachowało swoje właściwości? Chlebaki drewniane to jedna z możliwości.
Pieczywo codzienne
Pszenne, razowe, wieloziarniste. Bułki, rogale, chleby. Pieczywo. Nie wyobrażasz sobie bez niego śniadań i kolacji, prawda? Chyba każdy z nas docenia specyficzny, intensywny aromat świeżego chleba, który jeszcze ciepły opuszcza piekarnię i chrupiący trafia na stół. Podstawa kanapek, tostów czy sandwiczy ma jednak charakterystyczną właściwość – bez prawidłowego przechowywania traci swoje najlepsze walory.
Pieczywo twarde lub gumowate, spleśniałe albo po prostu czerstwe jest nie do zaakceptowania. Dlatego kto odpowiada za domowe sprawy, powinien znać sprawdzone sposoby na przechowywanie pieczywa. Przecież nie zawsze masz czas, żeby udać się do piekarni lub upiec coś własnego.
Klasyczny wybór – chlebak
Praktyczne akcesoria kuchenne? Na pewno należy do nich chlebak. Wystrój kuchni w dużej mierze zależy od jego wyboru. Może być plastikowy, ale najlepiej sprawdzają się te ponadczasowe, drewniane, które można skądinąd ozdobić metodami handmade (decoupage). Drewno okazuje się wyborem nie tylko estetycznym, ale i bardzo praktycznym, ponieważ przepuszcza powietrze do środka.
Jedno to zakup ładnego i skutecznego chlebaka, a drugie jego prawidłowa konserwacja. Z tego względu polecamy dwie metody, które przekazywane są w domach od pokoleń. Mniej więcej raz na tydzień, dwa należy przetrzeć wnętrze ściereczką z odrobiną octu. Odkażenie do podstawa zachowania dobrych właściwości pojemnika, który ma chronić chleb przed przedwczesnym zepsuciem i procesem czerstwienia. Z kolei aby utrzymać na odpowiednim poziomie wilgoć, do środka można wkładać co kilka dni… połówkę jabłka.
Mrożenie na lepsze dni
Po zakupach lub zmianie planów masz za dużo pieczywa? Chcesz przygotować się na święta, gdy większość sklepów jest zamknięta? Świetnie! W takim razie zdecyduj się na mrożenie. Chleb w zamrażalniku może być przechowywany nawet około kwartału bez ryzyka pojawienia się pleśni oraz utraty walorów smakowych i odżywczych.
Aby nie marnować chleba i odpowiednio zarządzać pożywieniem, możesz zamrażać i odmrażać po kilka kromek. Nawet kilkanaście minut, około pół godziny w piekarniku wystarcza do przywrócenia pieczywu formy idealnej do zjedzenia. Niektóre piekarniki mają zresztą dodatkową funkcję odmrażania. Podgrzanie sprzyja odzyskaniu ulubionego efektu – chrupiącej skórki.
Jeszcze jedna uwaga. Wielu Polaków popełnia błąd polegający na wkładaniu świeżego chleba do lodówki, wierząc, że to metoda na przeciwdziałanie czerstwieniu. Nic bardziej mylnego. Chleb traci swoje najlepsze właściwości właśnie w temperaturach do ok. 10 stopni Celsjusza! O wiele lepsza jest temperatura pokojowa.