INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej Polityka prywatności Informację cookies strony internetowej zapewnia www.hernsklep.pl


zamknij

Konserwacji drewna

Drewno kocha oleje, a oleje kochają drewno. Wydobywają pełnię koloru drewna, zabezpieczają jego powierzchnię i sprawiają, że drewniane naczynia potrafią służyć nam latami. Jakie oleje stosować? Mała ściąga poniżej.

1. Wosk pszczeli

To raczej półprodukt, którego używamy w połączeniu z olejami, a który nadaje drewnu aksamitny połysk i delikatny przyjemny zapach miodu. Co ważne sprawia, że kuchenne akcesoria stają się bardziej wodoodporne (ale nie wodoszczelne!). Możemy go aplikować rozpuszczając go w kąpieli wodnej, przy okazji natłuszczając i nawilżając skórę dłoni. Samo dobro!

Wosk pszczeli kupicie z pewnością w internecie, ale rozejrzyjcie się najpierw po lokalnych pasiekach, tam tego dobra pod dostatkiem. Skorzystacie i Wy i pszczelarze!

2. Olej mineralny

Bezbarwny, bezzapachowy, dopuszczony do kontaktu z żywnością. Najczęściej zabezpiecza się nim duże powierzchnie, np. blaty drewniane w kuchni. Ja lubię używać go jako bazy do domowego wosku (przepis w kolejnym poście z serii - zaglądajcie!). Stosuję najczęściej olej, który "nie zawiera rozpuszczalników i jest całkowicie nietoksyczny".

3. Olej kokosowy / masło kokosowe

Ten olej jest chyba produktem "na wszystko" i może zastąpić w naszych domach niemal każdy kosmetyk. Krem do twarzy, odzywkę do włosów, balsam do ciała, błyszczyk do ust, krem do rąk. Możemy go jeść, smarować się nim. I możemy też wcierać go w nasze drewniane akcesoria rzecz jasna! dobrze jest wybierać ten nierafinowany BIO w wersji z zapachem (droższy) lub bez (tańszy). Ja wybieram wersję bezzapachową w małych słoiczkach. I mieszam go z innymi olejami.

4. Olej z orzecha włoskiego

Super olej. Jako jeden z niewielu natłuszcza drewno i WYSYCHA, nie pozostawiając tłustego filmu, a drewno nie klei się. !00% olej z orzecha włoskiego to najlepszy - według mnie i nie tylko mnie - środek do zabezpieczania drewna, które będzie miało kontakt z żywnością. Tworzy powlokę odporna w wysokim stopniu na wodę (oczywiście nie stojącą) i alkohol. Ma świeży, słodkawy zapach i pięknie podbija kolor drewna. Już setki lat temu używano go do konserwacji, nawet do zabezpieczania tak znanych antyków - jak  meble z epoki Ludwika XIV! Jedynym minusem jest tu cena, najwyższa ze wszystkich (zawsze kupuję dobry olej zimnotłoczony). To właśnie ten preparat używam najczęściej do wcierania w moje prace, które znajdujecie na półkach sklepu. I do sałatek rzecz jasna - żaden inny olej nie smakuje mi tak bardzo :)

Znajdziecie go w sklepach na działach spożywczych i półkach ze zdrową żywnością.